Take 5

Take 5 is een groep kunstenaars uit Meppel en omgeving. Zij onderhouden hun vriendschapsband door het organiseren van gezamenlijke tentoonstellingen. Het collectief biedt ruimte voor samenwerking en experiment. Hun werk vormt een dwarsdoorsnede van de hedendaagse schilderkunst: het hedendaagse realisme van Robert Terenstra, de expressionistische schilderijen van Zhongnai, de geabstraheerde schilderijen van Peter van der Veen, de conceptuele wereld van Mark van der Staay en de verscheidenheid in beeld en materiaal van Jan van Os. Sinds 2008 exposeerden zij samen in Kasteel Noordeinde in Meppel, het ziekenhuis te Meppel, het Raadhuis van Hoogeveen, Kunstveld Uffelte en de Cultuurfabriek in Meppel. De groep is gevraagd om te exposeren tijdens de Kunstroute Grensloos Kunst Verkennen in De Wijk en het CBK in Assen.Take 5 realiseert jaarlijks een ‘Clash of the painters’. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan verschillende doeken.Peter van der Veen

(1958 Meppel)
In zijn olieverfschilderijen gaat hij uit van de klare lijn, die in de loop der jaren steeds verder naar de achtergrond wordt gedrongen. Naast bekende thema’s als dood, liefde en eenzaamheid, duikt in ieder schilderij het thema van de herhaling op. Volgens de kunstenaar is het leven een grote herhaling. Het is de kunst, het binnen die herhaling tot een bepaalde dynamiek te laten komen. Deze dynamiek probeert hij te schilderen. De geconstrueerde composities lijken het resultaat van veel wikken en wegen, maar zijn dat niet, ze komen spontaan tot stand. Het ene schilderij lokt het andere uit, er ontstaat een oeuvre. Opvallend is het gebruik van kleurrijke patronen, die als confetti over het doek verspreid zijn. Die patronen lijken op het eerste gezicht uitsluitend decoratief, maar zijn dat niet. De patronen zorgen voor dynamiek, er ontstaat binnen het schilderij ritme. Peter van der Veen is lid van het CBK Drenthe.

www.petervanderveen.nl

Jan van Os

(1954 Amsterdam)
Het werk van Van Os kenmerkt zich door zowel een grote verscheidenheid aan technieken als onderwerp keuzes. Behalve schilderen met olieverf en acryl is ook de aquarel een door hem beoefende techniek. Werk van Van Os is aangekocht door zowel particulieren als bedrijven en gemeenten. Ook houdt hij zich bezig met (boek) illustraties en omslagen. Jan van Os staat ingeschreven bij het CBK Drenthe. Opleiding: Minerva Groningen 1984. Woonplaats Meppel.

www.janvanos.exto.nl

Mark van der Staay

(1970 Zwaanshoek)
Aanvankelijk manifesteert Mark van der Staay zich als schilder. Hij exposeert sinds 2003 bij galeries en op beurzen in Nederland en België. Vanaf 2006 wordt zijn werk conceptueler. Hij werkt meer projectmatig en ook realiseert hij ruimtelijk werk. Publicist/criticus Frans van der Veen over zijn werk: ‘Zijn conduitestaat verraadt een grote gulzigheid in het verkennen van de verschillende facetten van de beeldende kunst. Het wordt gekenmerkt door een seriematig onderzoek naar vorm en inhoud en naar samenhang daartussen. Eerst was er inhoud die de vorm bagatelliseerde, leuk voor een discussie op de hei achter Uffelte, maar uiteindelijk net zo interessant als het schilderij dat ’s avonds nog een zwaan lijkt, maar de volgende morgen een dooie mus is. Tenminste voor de schilder die hij uiteindelijk is.’

www.markvanderstaay.nl

Robert Terenstra

(1963 Meppel)
Robert Terenstra studeerde in 1989 af aan de kunstacademie in Kampen en woont en werkt in Meppel. Hij werkt voornamelijk met olieverf, die in krachtige penseelstreken op het doek wordt gebracht. Zelf zegt hij over zijn werk: ‘Meestal ga ik uit van de zichtbare waarneming, waarbij ik mijn onderwerpen haal uit mijn directe omgeving. Veelal objecten, waarbij licht en kleur heel belangrijk zijn, maar uiteindelijk is het plezier in het schilderen’.

www.robertterenstra.nl

Zhongnai

(1972 Mukden)
Zhongnai is geboren in Noord-Oost China en komt uit een familie met de Xibo nationaliteit. Van jongs af was Zhongnai weg van schilderen. Na het behalen van zijn diploma aan de Kunstacademie, werd hij lid van de vereniging van Chinese kunstenaars en van de Liaoning afdeling van het instituut voor Chinese Volkskunst. In die tijd heeft hij veel geschilderd, geëxposeerd en deed hij onderzoek naar de volkskunst van etnische minderheden in Noord China. Aan het eind van 1999 vestigde Zhongnai zich als beroepskunstenaar in Europa. Hij exposeerde meermalen in Nederland, Duitsland, België en Portugal. Ook heeft hij meegedaan aan internationale kunstbeurzen in Gent, Rotterdam en Utrecht.

www.hanzhongnai.com
Openingstijden:
Wij zijn 2de kerstdag gesloten
Dinsdag : 13:00 - 17:00 uur
Woensdag : 13:00 - 17:00 uur
Donderdag : 10:00 - 17:00 uur
Vrijdag : 13:00 - 17:00 uur
Zaterdag : 13:00 - 17:00 uur
Zondag : 13:00 - 17:00 uur


Openingstijden feestdagen >>