Kunsthuis Secretarie presenteert een hoogwaardige expositie van textielkunst

TEXTIELKUNST

Een expositie van werken in verschillende dimensies van tien kunstenaars die ‘schilderen’ en ‘boetseren’ met textiel in allerlei variaties.

Van 16 mei tot en met 12 juli 2015 is in Kunsthuis Secretarie een expositie van Textielkunst te zien. Tien professionele kunstenaars tonen werken, waarbij textielproducten gebruikt worden om beeldende kunstobjecten te maken. De materiaalkeuze bestaat uit talloze stoffen en garens, het gereedschap waarmee deze beeldende kunstvormen gemaakt worden loopt ver uiteen. Ook de kunst die getoond wordt is divers. Er zijn sculpturen, installaties, abstracte werken en werken die zo realistisch zijn dat het bijna fotografisch lijkt. Enkele kunstenaressen laten zien dat textiele werken en tekst goed samengaan.

Exposanten:
Henrique van Putten maakt diersculpturen met een fabelachtige thematiek. Het gebruik van het zachte en vriendelijke materiaal geeft de soms heftige onderwerpen iets vertederends. De te vroeg overleden Meppeler kunstenares Henni Wouda vond in de ‘water-soluble-fabric techniek’ de mogelijkheid ragfijne, transparante weefsels te maken, waarmee ze textielcollages creëerde. ‘De mens’ in alle facetten was haar grootste inspiratiebron.

Adinka Tellegen schildert op de naaimachine. Ze werkt naar foto’s die ze zelf genomen heeft en kiest voor textiel vanwege de kleur, glans en diepte van het materiaal. De kunstwerken van Miep van Riessen laten een combinatie zien van acrylverf op linnen, waarop met garen kleur en structuur wordt aangebracht. Truus van den Heuvel gebruikt vilt en jute als materiaal voor haar installaties en verstilde 3D beelden. Elk werk bestaat uit een ruimtelijke, open structuur waarin een krachtige vorm herhaald wordt. Het Amsterdamse Bos is bron van inspiratie voor Marijke van Oostrum, die haar schetsjes en foto’s minutieus verwerkt in haar ‘genaaide bosschetsen’. Ze gebruikt daarvoor restjes stof en maakt lijntjes van garen. De borduurwerken van Tilleke Schwarz gaan over de gekte van deze tijd. Humoristische voorstellingen met veel verhalende elementen waaraan de toeschouwer een eigen betekenis kan geven. Irma Frijlink’s werk is vaak maatschappijkritisch, zoals in haar project ‘Ode aan een onzichtbare generatie’. Naast tweedimensionaal werk, maakt ze driedimensionale werken met textiele componenten. Marianne Benkö exposeert met monumentale wandtapijten, die gebaseerd zijn op haar schilderijen. Vroeger waren ze handgeweven, tegenwoordig werkt ze op een computergestuurd weefgetouw. Weven is de passie van Helena Loermans. Zij maakt met milieuvriendelijke (voor deze expositie) linnen garens sjaals waarin kleur en een complexe open textuur een belangrijke rol spelen.

De expositie wordt op zondag 17 mei om 16.00 uur geopend door Gieneke Arnolli, conservator mode en textiel in het Fries Museum te Leeuwarden. Een van de exposanten, Tilleke Schwarz geeft op zondag 31 mei om 14.30 uur een lezing over haar werk. Aanmelden is gewenst; 2.50 euro, vrienden gratis, info@kunsthuissecretarie.nl of telefonisch 0522 850644).

Kunsthuis Secretarie, Hoofdstraat 22, Meppel. openingstijden dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur, donderdag 10.00-17.00 uur.
Openingstijden:
Wij zijn 2de kerstdag gesloten
Dinsdag : 13:00 - 17:00 uur
Woensdag : 13:00 - 17:00 uur
Donderdag : 10:00 - 17:00 uur
Vrijdag : 13:00 - 17:00 uur
Zaterdag : 13:00 - 17:00 uur
Zondag : 13:00 - 17:00 uur


Openingstijden feestdagen >>