HISTORIE

Het voormalige gemeentehuis van Meppel staat in het hartje van de stad en is herkenbaar aan het bordes, waarop ook nu nog regelmatig een bruidspaar is te bewonderen, op weg naar of terug van de trouwzaal.

Ook de rest van het pand is nog in gebruik. In de voormalige Burgemeesterskamer is een zeldzaam fenomeen te zien: een 19e-eeuwse wandschildering. Maker is de Groninger Derk Jacobs Postma, die het werk in 1831 speciaal voor deze ruimte schilderde.

Midden jaren tachtig van de vorige eeuw betrok de gemeente Meppel een nieuw en groter stadskantoor. Het oude gemeentehuis werd expositieruimte, het huidige Kunsthuis Secretarie.

Expositieruimte

Een pronkstuk uit de Stien Eelsingh-expositie (zomer 2012)

Een pronkstuk uit de Stien Eelsingh-expositie (zomer 2012)
Midden in de drukke winkelstraat kunt u zich even terugtrekken in de rust van een prachtige expositieruimte. Achter de massieve voordeuren vindt u het hele jaar door wisselende exposities van beeldende kunst in de breedste zin van het woord.

In de Burgemeesterskamer vindt u informatie over de lopende exposities. U kunt er boeken, kunstkaarten kopen. Op de leestafel bladert u lekker in een documentatiemap van een exposant of een kunsttijdschrift.

Afwisselend aanbod

Met zeven à acht exposities per jaar is er altijd iets interessants te zien in Kunsthuis Secretarie. Alle mogelijk vormen van beeldende kunst worden opgenomen: schilderijen, keramiek, textiel, fotografie, beeldhouwwerk, plastieken, mode, glaskunst, videokunst en wat dies meer zij. Op deze manier kunt u rekenen op een afwisselend aanbod.

Samenhang

Dankzij de goede naam van het kunsthuis, bieden veel kunstenaars hun werk zelf aan in de vorm van een documentatiemap en bijbehorende referenties. Kunsthuis Secretarie maakt hieruit een selectie. De tentoonstellingscommissie zoekt naar samenhang in het werk, maar zeker ook naar de afwisseling in exposities door het jaar heen.

Bijzondere evenementen

Kunsthuis Secretarie biedt ook onderdak aan bijzondere evenementen: kunstmarkten, lezingen, thema-avonden en het tweejaarlijkse Internationale Poppenspelfestival.
Openingstijden:
Wij zijn 2de kerstdag gesloten
Dinsdag : 13:00 - 17:00 uur
Woensdag : 13:00 - 17:00 uur
Donderdag : 10:00 - 17:00 uur
Vrijdag : 13:00 - 17:00 uur
Zaterdag : 13:00 - 17:00 uur
Zondag : 13:00 - 17:00 uur


Openingstijden feestdagen >>